Sparen op naam van kind

Je kunt sparen voor je kind op een willekeurige spaarrekening met een aantrekkelijke rente. Of je kiest voor een kinderrekening die speciaal bedoeld is om mee te sparen voor de (klein)kinderen. Banken bieden heel wat van deze producten voor jeugdsparen aan. Aan dergelijke rekeningen zijn vaak aantrekkelijke voorwaarden verbonden, zoals een bonusrente op de verjaardag van het kind. Maar let wel op de ‘normale’ spaarrentes, die kunnen soms erg laag zijn. Oriënteer je daarom goed voordat je een spaarrekening kiest en maak een vergelijking van alle spaarrentes.

Op naam van kind of (groot)ouders

Je kunt de spaarrekening op je eigen naam zetten of op naam van het kind. Het voordeel van een rekening op je eigen naam is dat je de regie in handen houdt. Want staat de rekening op naam van het kind, dan bestaat het risico dat je (klein)kind het spaargeld niet uitgeeft aan het doel dat je voor ogen had.

Met het oog op eventuele successierechten bij het overlijden van één van de ouders is het wel verstandig om de spaarrekening op naam van het kind te laten zetten. Over dat bedrag hoeft dan namelijk geen successiebelasting betaald te worden. Dat zou wel het geval zijn als de spaarrekening op naam van de overleden ouder staat.

Bem-clausule

Sommige banken bieden spaarrekeningen aan met een zogenaamde BEM- clausule (Beschikking Eigen Middelen). De rekening staat dan wel op naam van het kind, maar die krijgt pas zeggenschap over het spaartegoed na zijn of haar achttiende verjaardag. Tot die tijd kun je als ouder zelf over het geld beschikken.

Wie betaalt belasting over spaartegoed?

Over je spaargeld betaal je vermogensbelasting. En tot de achttiende verjaardag betaal je als ouder die belasting ook voor het kind. Je hoeft deze belasting echter pas te voldoen wanneer je gemiddelde vermogen in een jaar groter is dan 21.139 euro. Voorheen kon je aanspraak maken op een vrijstelling per kind. Deze vrijstelling is echter afgeschaft. Komt het gezamenlijke spaarvermogen van jou en je kinderen boven de heffingsvrije grens uit, dan betaal je 1,2 vermogensbelasting over het meerdere.

Tip: neem een aparte spaarrekening

Sparen voor je (klein)kind kun je het beste doen door een aparte rekening te openen voor je kind. Op die manier houd je overzicht op wat je voor welk doel gespaard hebt. Bij veel banken kun je er ook voor kiezen om iedere maand of ieder kwartaal automatisch een bedrag te sparen. Zo heb je er geen omkijken meer naar.