Pensioenregeling is niet verplicht

Werkgevers zijn niet verplicht een pensioenregeling aan te bieden, tenzij je in een branche werkt die een verplicht gestelde pensioenregeling kent, dat wordt een collectief pensioen genoemd. Je werkgever dient je daarvoor aan te melden. Wanneer je te weinig pensioen opbouwt kun je zelf een aanvullend pensioen regelen door bijvoorbeeld een lijfrenteverzekering af te sluiten bij een verzekeraar of door extra premie te storten binnen het collectief pensioen. Er zijn verschillende pensioenvormen, wat de beste pensioenvorm in jouw situatie is kun je nagaan bij een pensioenadviseur.

Je eenvoudig kunt achterhalen of je een pensioentekort hebt?

Wil je weten of je een pensioengat of pensioen tekort hebt, dan kun je daar middels een online pensioen berekening achterkomen. Ook kun je online pensioensoorten met elkaar vergelijken. Pensioenvormen vergelijken is belangrijk om inzicht te krijgen in de mogelijkheden. Om een pensioengat op te lossen kun je je pensioen aanvullen door extra premie te betalen. Dit kun je echter niet onbeperkt doen, de Belastingdienst heeft hier allerlei regels voor opgesteld.

Je AOW zelf moet aanvragen?

Op de eerste dag van de maand waarin je 65 wordt gaat je AOW in. Je zult echter wel zelf AOW moeten aanvragen. Hiervoor krijg je doorgaans zes maanden voor je 65e verjaardag automatisch een aanvraagformulier in de brievenbus. Dat formulier dien je in te vullen en terug te sturen. Wanneer je je AOW-pensioen pas aanvraagt na je 66e verjaardag krijg je de uitkering nog met één jaar terugwerkende kracht. Doe je dit pas als je 67 bent dan ben je een jaar AOW kwijt! Heb je het formulier niet ontvangen, dan kun je het ophalen bij een kantoor van de Sociale Verzekeringsbank bij jou in de buurt.

Mijn pensioen aanvullen

Je eigen huis kan een oplossing bieden als pensioenaanvulling. Wie een eigen huis heeft, beschikt dus vaak al over een extra pensioenvoorziening. Helemaal wanneer je de hypotheekschuld al helemaal hebt afbetaald. Er bestaan een aantal mogelijkheden om de waarde van je woning in te zetten voor een aanvullend pensioen:

Tweede hypotheek

Je kunt de overwaarde van je woning verzilveren en benutten als een inkomen (pensioen) om van te leven. Bijvoorbeeld door een tweede hypotheek af te sluiten op hetzelfde onderpand – de woning. Daarmee zet je de overwaarde van je woning eenvoudig om in contanten. Er zijn tegenwoordig zelfs hypotheken op de markt speciaal voor senioren die al een groot deel van hun hypotheek hebben afgelost.