Hypotheek berekenen

Door je maximale hypotheek te berekenen krijg je een goede indicatie in welke prijsklasse je exact moet gaan zoeken. Het zou immers zonde zijn als je denkt je droomhuis te hebben gevonden en later blijkt dat je deze woning niet kunt bekostigen. Voorkom teleurstellingen en voer eerst een hypotheekberekening uit.

Maximale hypotheek

Bij het berekenen van je maximale hypotheek wordt er gekeken naar de zogenaamde woonquote. Dat is het percentage van het bruto inkomen dat maximaal aan woonlasten mag worden besteed. Deze quote varieert van ongeveer 26 procent tot 39 procent, waarbij geldt hoe hoger het inkomen, des te hoger het percentage. De volgende factoren spelen hierbij een rol:

 • Je inkomen
  • Inbreng van eigen geld
  • Financiële verplichtingen
  • De waarde van de te kopen woning
  • De keuze voor een bepaalde hypotheekvorm
  • De verschuldigde hypotheekrente

Maandlasten

Je kunt zelf je maximale hypotheek berekenen, maar het is ook van belang te kijken naar je maandelijkse lasten. Je hypotheeklasten worden betaalbaar gehouden doordat je de hypotheekrente kunt aftrekken van de inkomstenbelasting. Een hypotheekadviseur kan je vaste lasten berekenen en op die manier inzichtelijk maken wat de hypotheek je in de praktijk gaat kosten.

bij-jet.nl